Szkodniki magazynowe zwalczanie. Jak pozbyć się szkodników magazynowych z kuchni?
Człowiek od wieków gromadził żywność. Najwięcej pożywienia zaczęliśmy przechowywać wraz z nastaniem rolnictwa, kiedy to wytworzone na polach płody rolne należało zabezpieczyć przed zniszczeniem i przechowywać na przyszłość. Większość z nas doświadczyła działalności owadów, które przyciąga nasze jedzenie, czy to w domu, czy na mieście, w pubach, restauracjach lub na piknikach.
Szkodniki takie jak muchy, osy i karaluchy, są stosunkowo łatwe do identyfikacji ze względu na ich rozmiar. Istnieje jednak wiele owadów niszczących żywność o wiele trudniejszych do zauważenia, ponieważ są bardzo małe - szczególnie ich jajach i larwy. Wiele z nich spędza znaczną część życia nie opuszczając szafki czy opakowania preferowanego pożywienia. Są one łącznie nazywane szkodnikami magazynowymi lub szkodnikami żywności.
Szkodniki magazynowe - duże szkody dla produkcji żywności.
Szkodniki magazynowe powodują ogromne straty ekonomiczne w handlu żywnością na całym świecie na każdym etapie przetwórstwa i konsumpcji: od poziomu gospodarstwa po przechowywanie, transport, przetwarzanie, dystrybucję oraz w domach i przedsiębiorstwach. Spożywają, zanieczyszczają i psują znaczną część światowych zasobów żywności, szczególnie w krajach rozwijających się, gdzie złe warunki przechowywania żywności umożliwiają namnażanie się owadów. Szacuje się, że szkodniki owadów niszczą około 20% światowej produkcji zbóż rocznie.
Przemysł spożywczy walczy ze stratami przeprowadzając fumigację pustych silosów, stosowanie pułapek feromonowych itp. Powstają również nowe pomysły na ekologiczne metody zwalczania szkodników magazynowych. Istnieje spore ryzyko zawleczenia szkodników magazynowych do kuchni wraz z zakupionymi zapasami żywności. Później ludzie nie potrafiąc zidentyfikować z czym mają do czynienia szukają środków na latające robaki w kuchni, czy chrząszcze w fasoli lub robaki w mące czy kaszy. Aby ułatwić identyfikację szkodnika zamieszczamy zdjęcia owadów, które możesz spotkać w kuchni oraz sposoby zwalczania owadów kuchennych.
Szkodniki magazynowe - czyli jakie?
Chrząszcze i ryjkowce: stanowią największą grupę spośród szkodników magazynowych. Dorosłe osobniki i larwy mają gryzący aparat gębowy i przystosowane są do żerowania i rozmnażania się w szeregu suszonych produktów roślinnych i zwierzęcych używanych przez ludzi. Większość chrząszczy będących szkodnikami magazynowymi to owady zawleczone do Polski z rejonów Azjatyckich naszego globu.
Ćmy: rząd Lepidoptera to około 180 000 gatunków motyli i ciem, ale tylko około 30 to znaczące szkodniki składowanych produktów. Dorosłe ćmy nie posiadają gryzącego aparatu gębowego. Odżywiają się płynnym pokarmem. To larwy są winowajcami i biorą czynny udział w niszczeniu i zanieczyszczaniu pokarmów. Ich żuwaczki potrafią przegryzać nawet niektóre rodzaje opakowań. Do nich należą tzw. mole spożywcze: omacnica spichrzanka, mklik mączny, mól ziarniak
Roztocza: nie są to owady, ale pajęczaki - blisko spokrewnione z pająkami i kleszczami. To najmniejsze szkodniki o średnicy mniejszej niż 1 mm w wieku dorosłym. Nie tylko zanieczyszczają żywność, ale ich wydaliny mogą powodować reakcje alergiczne.
Przedstawiciel: rozkruszek mączny
Oznaki występowania szkodników żywności
To bardzo ważne, aby przeprowadzać regularne i szczegółowe inspekcje przechowywanych produktów i obszarów magazynowych w celu jak najszybszego wykrycia infekcji. Zbadaj zakupy po przybyciu i regularnie kontroluj żywność, która była przez pewien czas przechowywana. Jeśli prowadzisz sklep spożywczy upewnij się, że dostawcy i spedytorzy lub przewoźnicy mają również system inspekcji i monitorowania.
Typowe objawy obecności szkodników w przechowywanej żywności to:
- Produkt wykazuje oznaki uszkodzenia
- Żywe lub martwe owady w obszarach przechowywania żywności, opakowaniach i produktach spożywczych
- Żywność zawiera żywe owady, larwy, poczwarki lub jedwabne pasy oprzędów
- Otwory w opakowaniach
Szkodniki magazynowe w kuchni - jak się pozbyć?
- Szczegółowo wymyj wszystkie szafki gdzie przechowywany jest pokarm.
- W przypadku odnalezienia zainfekowanego pożywienia niezwłocznie je wyrzuć.
- Dokładnie odkurz i przemyj myjką parową miejsca i przedmioty, które mogły mieć kontakt ze szkodnikami.
- Przechowuj produkty narażone na atak owadów w lodówce.
- Rozstaw w kuchni pułapki na mole kuchenne i pułapki na chrząszcze spożywcze.
- Obserwuj dokładnie produkty już w sklepie zanim je kupisz lub zaraz po zakupach. Wystrzegaj się żywności która jest zbita w ziarenka, jest charakterystycznie rozdrobniona na wiórki lub występują w opakowaniu widoczne pajęczynki oprzędu.
Co na szkodniki magazynowe?
Najczęściej z uwagi na nieumiejętne użycie i związane z tym ryzyko skażenia żywności odradzamy używanie silnych środków owadobójczych w miejscu składowania żywności. W przypadku moli spożywczych najlepiej sprawdzą się dedykowane feromonowe pułapki na mole spożywcze (BROS, Vaco, Effect). Pamiętaj że pułapki wabiące należy umieścić w miejscach bez przeciągów (z dala od okna czy wentylatora), by zapewnić rozchodzenie się wabiących feromonów.
Po usunięciu skażonej owadami żywności i dokładnym wymyciu szafek ( najlepiej przy użyciu myjki parowej) można użyć w kuchni profesjonalnych środków owadobójczych. Jednak zaleca się użycie raczej w miejscach, gdzie owady mogą się przemieszczać - kąty ścian, listwy przypodłogowe itd. Sprawdzonym przez naszych klientów środkiem o uniwersalnym działaniu na owady domowe jest preparat na rybiki cukrowe. W przypadku latających moli bardzo skutecznym środkiem jest środek owadobójczy w aerozolu Effect 400ml.
JAK SAMODZIELNIE ZROBIĆ DOMOWY ŚRODEK NA MOLE SPOŻYWCZE i inne szkodniki żywności?
1. Wlej do spryskiwacza szklaneczkę ciepłego octu.
2. Do octu wlej 5-10 kropel olejku lawendowego. Możesz dodać również olejek cynamonowy i/lub miętowy.
3. Dodaj do spryskiwacza z wcześniej przygotowanym płynem również świeżą gałązkę tymianku.
4. Zakręć spryskiwacz, zamieszaj i powstałym roztworem opryskaj zakamarki szafy.
Tak przygotowany środek nie zabije szkodników spożywczych - to środek czyszczący i odstraszający tzw. repelent. Jest całkowicie bezpieczny dla przechowywanej w kuchni żywności. Skutecznie wspomaga on działanie pułapek feromonowych. W przypadku jednak nasilonej inwazji, warto sięgnąć po sprawdzone środki owadobójcze.
Szukasz sposobu na mole?
Jeśli chcesz skutecznie zwalczyć mole spożywcze Odwiedź nasz sklep
Odstraszacze na krety to skuteczne rozwiązania, które pozwalają złapać i pozbyć się niechcianych kretów, nornic lub gryzoni z ogrodu. Mechaniczne, solarne, wibracyjne czy dźwiękowe – sprawdź, które pułapki najlepiej sprawdzą się w Twoim przypadku!
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies niezbędnych do działania podstawowych funkcji.
Dodatkowo potrzebujemy twojej zgody na wykorzystywanie plików cookies przez podmioty trzecie w celu korzystania z narzędzi zewnętrznych.